Sunday, October 4, 2015

Lasanje Eesti moodi ehk ruttu ja lihtsalt

Nii... külm ja pime sügis on kes ja nüüd on jälle aega pikemalt süüa teha. Ja kui mõni külaline ka tuleb, siis võib ju proovida teha näiteks... lasanjet.
Lasanje (itaalia keeles lasagne või lasagna) on ahjus küpsetatav Itaalia päritolu kihiline pastaroog. Selle vormiroa iseloomulikuks koostisosaks on pasta (lasanjeplaatidena).
Itaalias tuntakse rooga pasticci ehk kaks korda küpsetatud pasta nime all.
Lasanje all võidakse, olenevalt kontekstist ja perioodist, silmas pidada nii küpsetusvormi milles lasanjet küpsetatakse kui ka kihtisid ning laiu pastalehti. Nii on Wikis kirjas. Seal räägitakse ka midagi valgest kastmest, spaatlitest ja mingi hetk õnneks ka peekonist. Peale selle ei jõudnud keskenduda. Igatahes. Kiire Eesti mehe lasanje on selline:

Vaja on;

Hakkliha - kogus oleneb sellest, palju lasanjet teed, aga pool kilo kindlasti. Mina seekord panin 800 grammi, aga natuke jäi täidist üle - ei mahtunud vormi.
Juustu - Mida rohkem seda uhkem, nagu alati. paarsada grammi sisse ja natuke peale panemiseks.
Üks küüslauk
Kaks pakki tomatipastat
Maitseaineid vastavalt enda soovidele.
Lasanjevormi!




Esiteks - pane hakkliha pannile ja pruunista see.



Haki küüslauk.
 
Kui hakkliha on pruunistatud. See tähendab, et on pruun, mitte roosa enam, lisa sisse küüslauk ja tomatipasta.

Sega kõik asjad omavahel.


Soovi korral lisa maitseaineid - soola, pipart, basiilikut, oreganot jne... vastavalt soovile ja maitsele.

Võta lasanjevorm ja pane kõige põhja näiteks tomatipastat... või pane kohe esimene kiht lasanjeplaate. Kuidas soov on. Peaasi on, et kõik oleks kaetud.... isegi kui plaadid tuleb pooleks teha.
 Plaatidele lisa panni pealt soe ja läbisegatud möks hakkliha ja muuga. Ja juust. Alati juustu!
 Ja siis ehita nii... kiht kihi haaval asi edasi... hakkliha, juust, lasanjeplaadid, hakkliha, juust, lasanjeplaadid jne... nii palju kui palju vormi mahub. Kõige peale võib panna vahelduseks juustu. Pista see kõik ahju... Kui kauaks? See sõltub lasanjeplaatidest... Aga kõigil neil on aeg ja temperatuur paki peal olemas... kui kindel ei ole, siis näiteks... 200kraadi ja 30 minutit.
 Võta imehea vorm ahjust välja. Proovi seda kohe maitsta, sest see lõhnab nii hästi, kõrveta keel ära, tõsta tükk jahtuma ja oota.
 Naudi omaenda lihtsalt lasanjet!


No comments:

Post a Comment