Sunday, September 14, 2014

Lihtne ahjulõhe ehk kui mängus on naised

Nii. Lõhe on suurepärase maitsega väga lihtsasti valmistatav mitte väga luine kala. Valmis lõhefilee kilo maksab poes viis kuni paarteist eurot (olenevalt kohast ja vedamisest).
Miks lõhet teha? No esiteks maitseb see väga hästi, aga sellest me juba rääkisime. Teiseks jätab see mulje nagu tegemist oleks kõrgema kokakunsti tasemega (täiesti ekslik mulje, muide). Kolmandaks (ja mis põhiline!) saab ahjulõhega vägagi edukalt muljet avaldada või suhteid siluda (kas siis sõprade, vanemate või naistega - kuidas parasjagu vaja on)

Ahjulõhe tegemine võtab kokku aega ca 35 minutit (10 minutit valmistamine + 25 minutit ahjus). Kui tahad, võid juurde teha nt riisi, juurikaid või lihtsalt mingit maltsa-salatit (seda, kuidas riisi keeta, vaata Niki postitusest)

Kuidas seda lihtsat rooga siis teha? Alustuseks - hangi lõhet. Püüa ise või osta, see on juba vaba valik. Poest ostest võta võimalusel lõhefilee- sellega on lihtsam, kuna ei vaja ettevalmistust (kui saad terve kala, siis puhasta see eelnevalt - st pea maha ja sisikond välja).
Luusid on lõhes vähe ning neid eraldi eelnevalt eemaldama ei pea - need saab väga lihtsalt kätte juba siis, kui lõhe on valmis.
Meil oli sel korral pool kala ära puhastatud. Väga mõnus.


1) Lõika kala parajateks enam-vähem ühesuurusteks tükkideks. Näiteks nagu siin:
Tükkideks lõigatud lõhe
2) Otsi välja kõik muud asjad, mis sul toidu tegemiseks vaja läheb: sool, sidrunipipar, sidrun, till, määrdejuust (see kõige tavalisem ja maitseta), soovi korral ka küüslauk. Võid veel maitseid lisada, kuidas endal eksperimenteerimise tuju on. Sidrun lõika viilakateks.


3) Lisaks toidule läheb vaja veel fooliumi, mille sisse tuleb kalatükid pakkida. Kuidas seda aga teha? Lõika fooliumist ilus või siis mitte-nii-ilus ruudu/ristküliku laadne tükk ning lihtsalt aseta kala sinna peale keskele nii, et nahk on all pool. Seejärel lisa ülejäänud asjad lõhetükile - kõigepealt maitse järgi soola ja sidrunipipart, siis paar teelusikatäit sulatatud juustu, sinna peale sidruniviil ning lõpuks till. Soovi korral võid lisada ka küüslaugu küüne (seda ei pea isegi eelnevalt koorima) - ahjus olles muutub see väga mõnusaks ja pehmeks.
Aseta lõhe fooliumi keskele ning pane ülejäänud ained sinna peale
4) Kui kõik maitseained ja muu mant on lõhele lisatud, siis paki ta kokku ja pane ahjuplaadi peale. Kokkupakkimisel tõsta fooliumi ääred kokku keskele üles - niiviisi jääb kõik lõhest, määrdejuustust ja sidrunist väljatulev vedelik alles lõhe ümber mõnusaks kastmeks. 
Pane fooliumis olevad lõhenutsakad ahju 160 kraadi juurde umbes 30ks minutiks (täpne aeg sõltub ahjust)
Tee lõhe nutsakateks ning viska ahjuplaadile. Kui oled kunstniku-kalduvustega või muidu imelik, võid üritada fooliumist ka kühmnokk-luiki voolida.


5) Kui möödas on ca 20 minutit, maitse ühte tükki, kontrollimaks kas ta on valmis (mõnes ahjus küpseb lõhe kiiremini, mõnes kauem). Valmis ahjulõhe näeb välja õrnroosa ja on pehme ning suussulav.
Valmis ahjulõhe on õrnroosa, pehme ja suussulav ja üleüldse juba hea.
Ja nüüd naudi koos meeldiva seltskonnaga. Valmistu komplimentideks.
Kõrvale sobib valge vein või kerge õlu. Ja alati peekon.

No comments:

Post a Comment