Wednesday, September 24, 2014

Lihtne toit: Kartulid hakklihakastme ja tomati-kurgi-hapukooresalatiga

Lihtne toit: Kartulid hakklihakastme ja tomati-kurgi-hapukooresalatiga.
Valmistamisaeg: ca 30 minutit.

Vaja läheb (portsjon 2le inimesele):
Kartuleid, olenevalt suurusest 8-12
hakkliha 400g
1 sibul
1 küüslauguküüs
1 pakk kohvi-/vahukoort
õli

Salatiks:
2 tomatit
1/2 kurki
200g hapukoort

Lisaks veel sool, pipar ning võib kasutada ka muid maitseaineid.


Valmistamine:
  1. Kõigepealt valmistada ette küüslauk ja sibul. mõlema puhul kehtib reegel, et mida väiksemaks nad hakkida, seda parem, ent liiga palju vaeva sibulakildude purustamisega ei tasu ka näha.
  2. Seejärel panna keema kartulid.
    Kartulid võib ära koorida, ent kui neil idusid küljes ei ole, siis on lihtsam nad koorega keema panna.
    Vett panna potti täpselt nii palju, et kartulid oleksid täielikult vee all. Vette panna lisaks ka soola, seda võib kasutada julgelt nii 2 supilusikatäit. Olenevalt kartulisordist ja pliidist, võtab nende keemine 15-25 minutit aega. Nii et 15 minuti möödudes tasub kahvliga valmimisastet kontrollida - kui kahvel läheb ludinal kartulisse sisse, on aeg kartulid tulelt ära võtta, kui kahvlikäsi tunnetab "takistust", on veel vara, ning kui kartulist õhkab "lagunemise" tundemärke, oled õige hetke juba maha maganud. Kui kartulid on valmis, tuleb neilt vesi ära valada, ning lasta ilma kaaneta potis mõne minuti seista, lastes seal oleval veel ära aurata. Kui kaste pole veel valmis, võivad kartulid potis ka veidi kauem pesitseda, seal ei juhtu nendega miskit halba.
  3. Kastme valmistamine: Kõige pealt tuleb panna pann madalale tulele. Pannile panna ka natuke õli. Olenevalt sellest, kas kasutad elektri või gaasipliiti, varieerub ka panni kuumenemiseks kuluv aeg. Kui tunned käe pannist ca 7-8cm kõrgusele asetades juba mõõdukat kuumust, võid küüslaugu pannile asetada. Küpsetada tuleks väga madalal tulel, gaasipliidi puhul võib kasutada üsna minimaalset leegitugevust.

  4. Mõneminutilise kuumutamise järel lisa ka hakitud sibulad. Sega aegajalt pannil olevat möksi ning jätka praadimist madalal tulel.
  5. Mõned minutid hiljem on hakkliha kord. Hakkliha maandub pannile enamasti ühe suure tükina, ent sedasi ei küpse seesmine osa ära, seepärast tuleks hakkliha nt pannilabidaga natuke aega sonkida, kuniks hakkliha eraldub pannile ühtlaseks ühemaks massiks. Hakkliha tuleks ka iga natukese aja tagant segada, et ta ei kõrbeks ning pruunistuks ühtlaselt. 
  6. Kui hakkliha on ühtlaselt pruun, tuleks talle lisada ka maitseained: sool ja pipar - neid lisada tunde järgi, oleneb pipra ja soola kanguse astmest ca 1/2-1 teelusikatäit.
  7. Seejärel tuleks lisada koor ning segada panni sisu ühtlaseks kastmeks. Kellele meeldib paksem kaste, võib lisada ka 1-2 teelusikatäit jahu, segades selle samuti ühtlaselt kastmesse. Kui kartulid veel valmis ei ole, võib kastme jätta kõige madalamale tulele ootama.
  8. Salati valmistamine on imelihtne - viilutada tomatid ja kurgid ning segada hapukoorega. Hapukoort ei pea terve paki panema, vaid panna just nii palju, et tomatid ja kurgid sellega korralikult kaetud saavad. Lisada ka tunde järgi soola ja pipart.
  9. Panna kõik taldrikule kokku ning lasta heal maitsta!

No comments:

Post a Comment