Thursday, October 22, 2015

Spinati-sinihallitusjuustupasta

See siin pole tavaline igav tomatikastmes makaronimöks. See on midagi kõvasti põnevamat. Terasemad panevad tähele, et koostisest puudub peekon, kuid sinihallitusjuust ja koor teevad selle roa piisavalt rammusaks. Kui siiski ilma ei saa, võib kastmesse lisada varem krõbedaks praetud peekonitükke.

Vaja läheb:

  • u 200g spagette või linguinet (vähe kvaliteetsemat kui Optima Linija, durum nisujahust)
  • u 100 ml vahukoort
  • purk (400g) purustatud tomateid
  • pakk beebispinatit
  • 100-150g sinihallitusjuustu
  • 2-4 küüslauguküünt
  • soola, purustatud pipart, suhkrut
  • tilk õli, killuke võid
Koostisosad

 Esmalt pane keema pastakeeduvesi. Siis võta küüslauguküüned.

Kui kasutad kodumaist küüslauku, on kolm küünt ehk isegi liiga palju. Hiina jm jama võid julgelt 4 tükki võtta.

 Lihtne viis küüslauku koorida on võtta koorega küüs, see noa ja lõikelaua vahel purustada. Siis tuleb koor kergelt ära.
 Haki küüslauk.
 Pane pannile killuke võid ja veidi õli.
Kui pann on kuum, lisa küüslauk ja prae kiirelt läbi. Ära lase üleliia pruunistuda.
Seejärel lisa terve purk purustatud tomateid, sega läbi. 
 Lisa korralik näpuotsatäis soola, veidi vähem suhkrut.
... ning pipart. Mina kasutasin siin piprasegu, siiani elus.
 Murenda umbes kolmveerand kogu sinihallitusjuustust ja lisa kastmele...
 Sega läbi ja vahi, kuidas sulab.
 Samal ajal peaks vesi juba keema. Võta peoga tubli ports pastat ja keera niimoodi kahe käe vahel. (Minu kaameral hõljumisfunktsiooni pole, nii et näitan ühe käega)
 Ning kukuta vette. Vesi on soolaga maitsestatud ikka, eks?
 Tagasi kastme juurde. Lisa vahukoor, sega läbi ja lase mõned minutid podiseda. Siis maitse ja mõtle, mis vaja oleks. Lisa neid asju maitse järgi. Kui tugev sinihallitusjuustu maitse ei istu, võib siin peatuda, kuid mina lisan tavaliselt veel veidi. Las küpseb mõned minutid, kuni pasta valmis. Kurna vesi.
 Nüüd, kui pasta valmis, tõsta pann tulelt ja uha kastme peale peaaegu terve pakk spinatit. Tundub küll palju, kuid kui läbi segad, siis spinat tõmbub kokku. Spinatit ei tasu tulel küpsetada, las jääb mõnusalt krõmps.
 Ja  lõpuks sega pasta ja kaste kokku. Serveeri kohe.

Kui sul on kellelegi muljet avaldada, siis kaunista mõne värske spinatilehe ja murendatud juustuga. Ongi kõik!

No comments:

Post a Comment