Sunday, March 27, 2016

Tee ise õlut!

Õlletegu on muutunud väga populaarseks. Pruulipoode on Eestis juba mitmeid, kõik vajaliku saab lihtsalt kätte. Internetist leiab ka ohtralt infot õlle tegemise kohta. Lausa nii palju, et võib segadusse ajada. Aga tegelikult on õlletegu täpselt nii raske või lihtne, kui sa selle enda jaoks teed. Siin postituses näitan, kuidas tegin oma esimese täislinnastest õlle.

Kõigepealt vajaminev varustus:

  • vähemalt kaks suuremat keedupotti (üks min 10 liitrit)
  • köögikaal
  • hüdromeeter (ei pea, aga on kasulik)
  • suurem lusikas/segamisvahend (mitte puidust)
  • suurem sõel
  • kääritusnõu (soovitatavalt kraani ja õhulukuga)
  • mõõdukann
  • desinfitseerimisvahend (minul Chemipro OXI)
  • termomeeter (kuni 100c näiteks)


Koostisosad:
  • vesi (kui kraanivesi kõlbab juua, küll kõlbab ka õlleteoks)
  • 1kg Maris Otter jahvatatud linnaseid (pruulmeistrid.ee, pruulimine.ee jne)
  • humal omal valikul, mina kasutasin Cascade'i (vaja läheb ainult 15g, pakis on 100g)
  • õllepärm. Toidupoest saab odavat pärmi (6g), mina kasutasin vähe etemat Safale US-05, teoorias peaks vaja minema vaid 3g, kuid mina pärmi kaalumisega erilist vaeva ei näinud. Päris tervet pakki sisse ei pannud.

Hakkame pihta. Kõigepealt kuumuta 3 liitrit vett temperatuurini 75c. Võta pott tulelt ära.

Lisa linnased ja sega läbi. Veendu, et ei jääks suuri tükke. 


Kontrolli, et temperatuur oleks vahemikus 65-70c. Vajadusel võid lisada kuuma või külma vett. Mässi pott teki või paksu rätiku sisse ning jäta tunniks seisma. Jube raske, eks?

Umbes 10 minutit enne selle tunni lõppu võid teises potis hakata kuumutama veel 4 liitrit vett, seekord temperatuurini 80c. Võta sõel ja kurna linnased esimesest potist. Mina kasutasin sõelale lisaks ka marlit. 


Kui linnased on kurnatud, lisa nad 80c veele, lase 10 min seista ja sega läbi. Seejärel kurna uuesti (suuremasse potti) ja lisa kogu vedelik. 

Lükka pliit täisvõimsusele ja oota, et keema läheks. Jälgi, et üle ei keeks, sest keemise alguses hakkab kõvasti vahutama. Keeda ilma kaaneta. Senikaua võid välja kaaluda humalad.

5g läheb sisse keedu alguses ning keeb 55 minutit. 10g läheb sisse 55. minutil ning keeb 5 minutit. Ehk kogu keedu aeg 1 tund.

Kui tund on möödas, tõsta pott kraanikaussi, pane kaas peale ja täida kraanikauss külma veega.Võid lisada veele jääd/lund. Vaja on saada vedeliku (virde) temperatuur vähemalt 25c-ni. Selleks kulub umbes tund, kui vett vahepeal vahetada. Samal ajal saad desinfitseerida kogu varustuse, mis siit edasi virdega kokku puutub. Kui keetmine desinfitseeris virde, siis kogu kääritusvarustus peab ka olema desinfitseeritud (kääritusnõu, õhulukk, sõel, segamislabidas jne).


Vala jahutatud virre läbi sõela kääritusnõusse (minul jällegi marli üle sõela, et humalasodi kinni püüda. Oli veidi liiast, sest ummistas marli ära). Selles etapis on kokkupuude õhuga ainult kasulik, võid solgutada ja segada nii palju kui jaksad. 


Kui kõik on kurnatud, lisa vajadusel külma vett, et kogus jõuaks 5 liitrini. Võta hüdromeetrinäit (selle abil saab hiljem arvutada alkoholisisalduse). 
Minu näit oli üllatuslikult kõrge 1.050, mis lubab korraliku vungiga õlut.
Lõpuks lisa pärm (tass on desinfitseeritud) 

Pärmi ei pea segama ega midagi. 
Pane kääritusnõule kaas peale ja vii kohta, kus on stabiilne temperatuur 18-25c. Paigalda õhulukk ja täida see horisontaalsete joonteni desinfitseerimislahuse või keedetud veega. Jää ootama kaheks nädalaks.

Edasisest ja pudeldamisest räägime juba järgmises postituses.


No comments:

Post a Comment